Brasserie SenT haalt de Perigord naar De Pijp

Sfeervol en uitgebreid dineren in De Pijp kan vanaf medio oktober 2009 bij uitstek in het nieuw geopende Brasserie SenT. In het dubbele pand in de Saenredamstraat, waar vijftien jaar lang Trez was gevestigd, ademt een verfrissende, pretentieloze sfeer. SenT biedt een culinaire belevenis van de Franse cuisine, met af en toe een uitstapje naar andere keukens, en geeft graag aandacht aan seizoensspecialiteiten. Dat alles vergezeld door mooie wijnen van over de hele wereld en in een huiselijke sfeer: een verwententje.

“In Trez had ik zelf dat huiskamergevoel. De sfeer was er al, alleen de glans was er een beetje af”, legt nieuwe (eigenaresse en) maître Stefanie Schutte (1973) uit. Samen met haar partner en chef-kok Thijs Kooman (1970) nam ze het restaurant over. Tafels, stoelen, banken en lampen staan en hangen zoals voorheen. De Brasserie kreeg wel een flinke opknapbeurt en daarmee een strakkere uitstraling, maar zonder dat daarbij de oude sfeer verloren is gegaan.

SenT staat voor Steef en Thijs en is daarnaast ook een verwijzing naar het Franse werkwoord ‘sentir’, wat staat voor voelen en ruiken, maar ook beleven. In Brasserie SenT is de belangrijkste zintuiglijke waarneming toch het proeven. Want naast het gevoel van een goed verzorgd avondje uit in huiselijke sfeer, draait het vooral om het frequent wisselende menu en de ruime selectie wijnen, waarvan ook de duurdere door een uniek conserveringssysteem per glas verkrijgbaar zijn. Wie echt de smaak te pakken heeft kan zijn of haar keuze tussen de vier voor-, hoofd- en nagerechten nog uitbreiden met een van de twee tussengerechten. En wie vegetarisch is hoeft niet te kiezen, maar krijgt een à la minute geïmproviseerde specialiteit van de kok.

Eigenlijk wilden Steef en Thijs een restaurant beginnen in het Franse binnenland van de Limousin, waar Thijs zijn ouders wonen. Maar omdat ze de dorpjes te klein en te stil vonden en de meeste mensen daar doordeweeks lunchen en alleen in het weekend ’s avonds uit eten gaan, besloten ze een stukje Frankrijk naar De Pijp te halen.

Voor de chef, die al vanaf kindsbeen in Zuidwest-Frankrijk komt, kennen de streekgerechten weinig geheimen en hij laat zich er graag door inspireren. Thijs groeide op met ‘truite à la meunière’, gerookte eendenborst en dikke plakken eendenlever met Monbazillac. Gerechten die ongetwijfeld allemaal wel een keer op het menu zullen prijken, maar een echt Frans streekrestaurant pretendeert SenT volgens hem niet te zijn.

“We zullen ook veel vis doen en dat zie je toch minder in het binnenland van Frankrijk. En als het kouder wordt moet er bijvoorbeeld ook een Belgisch stoofpotje met bier op de kaart kunnen. Of  asperges uit Limburg in het voorjaar”, zegt Thijs Kooman over zijn culinaire visie, die hij samen met zijn goede vriend en hernieuwde collega Thijs Jonker (1976) zal invullen.

Thijs Jonker is zijn loopbaan begonnen bij Lucius en is o.a. via restaurant Voorbij ’t Einde  terecht gekomen bij Vis aan de Schelde. Zijn voorliefde voor het werken met mooie, verse ingrediënten maakt hem tot een welkome aanvulling op ons kleine team.

Niet alleen Thijs maar ook Stefanie heeft een duidelijke band met Frankrijk. Ze woonde er twee periodes in haar leven tot nu toe. Als student-stagiaire belandde ze in 1994 in Parijs en in 2005 vertrok ze voor twee jaar naar Cannes en Nice. Ze wilde voorgoed in Frankrijk gaan wonen, maar ze miste Amsterdam en haar familie hier te veel. Tijdens de kantoorbanen die ze in het verleden had, kon ze haar horecawerk altijd met moeite loslaten en kroop ze na enige tijd toch steeds weer achter de bar. Nu achter die van haar eigen Franse tent en met haar eigen vent.

Waar ooit vijftien jaar geleden een trio, in het Spaans tres, met succes een restaurant begon, heeft een nieuw en gemotiveerd duo de huiskamer opgeknapt en staan ze klaar om u een goed verzorgde avond uit te bieden. Uiteraard met een goed glas wijn erbij.

Tot ziens in SenT!